10 Kasım 2010

Haydeeee sııcak sıııcakkkk !!!!


Ahhh insanoğlu! Kafasına birşeyi koydu mu öyle veya böyle yapıyor! Kaç gündür sınıf sınıf sokak simidi, simittt diye sayıklıyordum. Pissiden alışkınsın, hamur becerin var nasılsa, simit sana gelmiyorsa sen simide git yavrucağım dedim, verdim gazı kendime :P Aradım taradım sonunda internette harika bir tarif buldum, hemen malzemelerimi temin edip mutfağa girdim. Açıkçası orjinaline bu kadar yakın lezzette simitler yapabileceğimi tahmin dahi etmiyordum, hala şaşkınım :) Ne yapsam acaba Moskova'da bir simit sarayı mı açsam kihh kihhh :)

~ Malzemelerimiz ~
1 su bardağı ılık su (250 ml)
1 su bardağı ılık krema veya süt (250ml)
1 yumurta
2 yemek kaşığı toz maya
2 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
4-5 su bardağı un
Susam

Önce susamları tavada kavurdum...

Bir kapta su, süt, maya ve şekeri karıştırıp maya kabarana kadar bekledim...
Kabardıktan sonra içine yumurta, tuz, sıvıyağ ve un ekledim...

Hamur ele yapışmayacak kıvama geldikten sonra üstünü unlayıp, sıcak suyla ıslatılmış temiz bir havlu ile kapatarak dinlenmeye bıraktım... Yarım saat kadar bekledim...

Üstünü açıp hamuru rulo haline getirdim ve bıçakla eşit parçalara ayırdım...

Bu kısımda açıkçası biraz zorlandım :) Kestiğim her hamuru uzun şeritler haline getirip ikiye kıvırdım ve saç örgüsü yaptım... Uçlarını suyla ıslatıp birleştirdim ama biraz yamuk yumuk oldu şekilleri...

Simitleri biraz dinlendirdim... Orjinal tarifinde üstünün kızarması için pekmez+su karışımı sürülüyordu ama pekmez olmadığı için ben aynı görevi görür diye nar ekşisini suyla sulandırıp hamurların üstüne sürdüm, sonra hepsini tek tek susama buladım...

Tarifte simitlerin gevrek olması için fırının 5 dakika önceden ısıtılıp kapatılması tavsiye ediliyor. Simitleri bu şekilde 15 dakika mayaladıktan sonra mutfağımın kurtarıcı parçası elektrikli fırınımı 250 dereceye getirip 10 dakika kadar pişirdim.

Simitler pişerken bir keyif kahvesi yaptım kendime ;)

Ve voilaaaa :)
Ev yapımı sokak simidim işte karşımda, akabinde bir tanesi midemde duruyordu :P Akşama prensimi de simitlerimle şaşırtmayı planlıyorum ;) Bu güzel tarifi bizlerle detaylı şekilde paylaşan Arife Tarif Gerek bloguna buradan çok teşekkürlerimi gönderiyorum! Benim gibi uzak diyarlarda simide aşeren yavrucaklara da kesinlikle tavsiye ediyorum, yapımı zahmetsiz yemesi leziz mmmm ;)

32 yorum:

  1. canımı çektirecek kadar iştah açıcı görünüyorlar.heleki diyette birinin bunu görmesi hiç iyi olmadı ben evde maya varmı diye bir bakiim :D eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. nonniiii kanıma girdin, bizde libya da simit aşeriyoz kahvaltılarda :) bu cuma deniycem mutlaka, beceririm demi ben biraz mutfak işi özürlüyüm de :)

    YanıtlaSil
  3. Happy Mixy; pardoooon :) ama çıtır çıtır bir simit için arada bir kaçamak yapılabilir di mi ;) belki normal un yerine kepekli un da kullanılabilir ;)

    YanıtlaSil
  4. Battodol'cumm becerirsin canım ben de özürlüyüm bir de buna sakarlığımı da ekle tamam zaten mutfak faciası olup çıkıyorum :P Mesela benim yaptıklarım minnak boyda simitler oldu ama bu kimin umrunda hii hii ;)

    YanıtlaSil
  5. Sibelcim süpersin ne diyeyim:))) Harika gözüküyor!!!Ellerine sağlık! Maşallah;) Afiyet olsun!!!

    YanıtlaSil
  6. minik minik daha güzel :) aldım gazı susam ve mayayı da aldım mı hazırım yapmaya :)

    YanıtlaSil
  7. Uf...Mən bu gün dietadayam deyə,hamı bloguna gözəl yeməklər qoymuş :@

    Düzü,biz də bu gün tort(kek0 bişirdik :) uccundan bir az aldım :)))))))

    Olmaz ki :) Simit elə gözəl görünür....Əlləqinə sağlıq Noni ;)

    YanıtlaSil
  8. İngiltere'deki arkadaşım geldiğinde alıp götürüyordu, buzluğuna koyuyordu şimdi bu tarifi göndereceğim ona :)

    YanıtlaSil
  9. sen süpermisin ya...senide yerimm o miss simitide..nefis olmuş nefis afiyet şeker olsun nonim..xo nur

    YanıtlaSil
  10. nonim senden böyle bir tarif gördüm ya ölsemde gam yemem :) çok duygulandım ağlayasım geldi yafuu :)

    ellerine sağlık misssss

    kahve fincanı nedense yabancı gelmedi bana :)

    YanıtlaSil
  11. tarif icin tesekkurler canim:)
    O elektrikli firinini cozemedim bakiyorum bakiyorum kahve makinesine benziyor:))
    Benden bir not: Ankara simidinin ustune pekmez+su karisimi surulur ,,,izmir gevreginin:) ustune ise su+seker karisimi surulur aklindabulunsun.Pekmez yokken kurtaricin seker olabilir.Seninkiler ciddi simit gibi gorunmus ellerine saglik, kocanin da midesine:)

    YanıtlaSil
  12. kuzum yaa.. cani simit cekmis..
    ama nedir maharetli ellerden hic bisiy kurtulmaz.
    afiyet bal olsun.eniste beyde cok sasircak yahuuu :))

    YanıtlaSil
  13. Kirpikteki Gözyaşı; teşekkürler tatlısı ;)

    battodol; o gaz yetiyor zaten yapacaksın sana güveniyorum ;)

    Miniature; men hem yahşi hem de çox hamarat bir hanımşahımdır ;)

    Kiraz Çekirdeği; aaa evet o da bir yöntem ama bir süre sonra zuladakiler bitiveriyor, bende paket paket çitliyo getirdim ama hepsi bitti bile :) çekirdeğin de bir tarifi olsa keşke :)

    nur'um; canım benim çok sağol memleketimin simitleri gibi yok tabii ama buna da şükür ;)

    Elçinim; valla bende şaştım kendime hii hii :) ayrıca pisili kahve fincanımı çok seviyorum ben!

    nihalcim, rica ederim canım ;) fırınım 2 katlı ve çok kullanışlı, hamurun bir kısmını normal fırında pişirdim ama bu elektriklide yaptığım gibi olmadı, kurtarıcı parçam valla :)

    keLebekim; ahhh can bu çekiyy işte hahahhah :) prenste çok şaşırdı gözlerine inanamadı ;)

    YanıtlaSil
  14. Vuhuu.. ben hiç evde yapılabileceğini düşünmedim çok tembelmişim..

    YanıtlaSil
  15. Noniiii sen kaç yıldır nerelerdeydin? Mesela ben 12 yıl simit aşerirken :) Harika göründükleri kadar harika koktuklarınden ve lezzetlerinin de harika olduğundan eminim. Ellerine sağlık...

    Not: kedili fincanın gözümden kaçtı sanma, ona da ayrıca iltifadımı edeyim buradan :) çok şirinnnnnnn :)

    YanıtlaSil
  16. Harika gözüküyor.sanki pastane simitleri kıvamında değil mi ? Sanki kepeklisi yapılıp üzerine ay çekirdeği ya da çavdar parçaları da atılırmış bir sonraki yoğurma işleminde :)Sonra araya sürülen krem peynir ve vişne reçeli oh miss .

    Afiyet olsun.

    Bu arada seni takip eden ben dahil çoğu kişi yarın kesinikle kahvaltıda simit yicez.Neden acabağğ? :))

    Bir de o fırın ne pratikmiş .Ordan bir şey sanırsam değil mi?Buralrda rastlamadım hiç .

    Çıtır çıtır sevgiler :)

    YanıtlaSil
  17. süper süper süpersin ellerine sağlık eminim daha sağlıklı ve leziz olduklarına:)

    YanıtlaSil
  18. neticeye geldiğimde bir an durdum sonra birden gerisin geri gitmeye başladım yukarı doğru:))

    YanıtlaSil
  19. Haydinsim; artık canıma tak etmişti hee hee :)

    Tarçınım; sağol canım benim :) fincan da zevkli arkadaşım Elçin'in hediyesi ;)

    Nursenciğimmm; bak vallahi şimdi kalkıp son mamülleri de götürücem karnımı acıktırdın kısss ;) Fırın annemin hediyesi, Praktiker'den almıştı çok kullanışlı birşey ;)

    pofiş; teşekkürler canım, uzuuun bir süre simit demem artık ;)

    zeynep; haticeye değil neticeye bak mıydı o söz yoksa neticeye değil haticeye mi ayyy neyse sen bana bakma :P

    YanıtlaSil
  20. Oh,Nonicim ;) Moskvada çoooxlu azərbaycanlı var ;) Onlarla dost ol,azərbaycan dilini daha tez öyrənərsən ;)

    Simidindən görünür gözəl və yaxşı bir ev xanımı olduğun ;) Sükanı belə saxla (yani,türkcesi,hep böyle kal :) )

    YanıtlaSil
  21. Miniature; sağol canım benim ne güzel bir deyim ;) Azerileri ben çok seviyorum, aslında Rusçayı kıvırdıktan (umarım o günleri görebilirim!) bu dile de el atmak istiyorum çünkü bana daha güzel geliyor bizim dilimize de daha yakın hem ;)

    YanıtlaSil
  22. hamaratım benim senden korktum valla

    YanıtlaSil
  23. Çılgın Mevdoşum; anasına bak kızını al dememişler boşuna kihh kihhh :)

    YanıtlaSil
  24. ankaralı olarak simitinin yanında bir fincan çaya istemem diyeni duymadım;) prensininde;noniyle beraber missss gibi bu simite şaşırıp mideye götürmemesini düşünemiyorum bile;)
    bu arada fırınına gözüm takıldı çok orjinal:) merak ettim doğrusu!

    YanıtlaSil
  25. Aha,Nonicim,problem deyil.Moskva sabah biri gün Azərbaycan şəhərimio deyim artıq olsa,heç təəccüblənmərəm:))) Çox,həddindən çox Azərbaycanlı var,bizə də yaxın bir ölkə olduğu üçün.

    İNŞALLAH,mən də sənə öyrədərəm :) yaxın bir dil.Sadəcə siz "e" deyirsiniz,biz "ə" :)

    YanıtlaSil
  26. Meyra; evet fırınım çok orjinal bir gün ona özel bir post yaparım ;) çay & simit yanyana ohhh harika ben de asla hayır demem buna :)

    Miniature; ben senin sayende sökücem bu dili zaten yakındır ;)

    YanıtlaSil
  27. Nonii, bitanesin :))
    Bir haftadır simit diye kıvranıp, başarısız denemelerde bulunduktan sonra dün senin post'u görüp akşam kendimi eve zor attım. Aynı tarifi glutensiz un'la denedim ve mucize sayılabilecek, mükemmel simitler oldu :). 4 senedir ilk defa simitle kahvaltı yaptım :o)
    simit meleğim oldun benim...

    YanıtlaSil
  28. Zeynepciğim; benim gibi kınalı bir kuzunun da midesinin bayram etmesine çok sevindim afiyet olsun canım ;)

    YanıtlaSil
  29. noniiiii süper oldu süper :)acemi şansı mı acaba 2. sini de yapınca güzel olur mu dersin :)

    YanıtlaSil
  30. battodol; ikinci denemende de kesin tutturursun canım acemi şansı falan deme sen bana güven ;)ay ne güzel simit kardeşliği kurdum çok mutluyum :) bu böyle zincir gibi ilerlesin herkes simide doysun ohh ohhh :) ama alınan kilolarda mesuliyet kabul etmem ona göre :P

    YanıtlaSil
  31. E ama yeter.. ;)
    At hepsini kenara aç sen bir yer, pişir dur, foto da çek, yazı da yaz..
    E.

    YanıtlaSil

Saygı sınırını aşmadığınız sürece tüm yorumlarınız yayınlanacaktır, teşekkürler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...