06 Haziran 2016

Balparmak Ar-Ge Merkezi


Geçtiğimiz aylarda Balparmak'ın davetlisi olarak Çekmeköy'de yer alan Ar-Ge Merkez’indeydim.

2015 yılında 12 milyon TL'lik yatırımla, 1.429 metrekarelik bir alana kurulan Ar-Ge Merkezi  Türkiye’nin gıda alanında 8'inci, bal ve diğer arı ürünleri alanında da ilk akredite bal merkeziymiş.
Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı o gün bize hem Balparmak hem de ballar hakkında bir çok bilgi aktardı.
 Ben de bu bilgileri can kulağıyla dinleyip notlar aldım. % 91 marka bilinilirliği olan Balparmak dünyanın 6. büyük bal markası, Altıparmak da dünyanın en büyük 4. bal paketleyicisiymiş. Çin'den sonra dünyanın en büyük bal üreticilerinden biri de Türkiye imiş.

Taklit edilmesi en kolay, tahlil edilmesi ise en zor gıda türlerinden biri de balmış. Bu nedenle Balparmak balları 92 doğallık testinden geçerek tüketici ile buluşuyormuş. Balparmak bal kavanozlarının üzerinde yer alan QR kodu sayesinde balın özet analiz raporuna kolaylıkla erişim sağlayabiliyormuşuz. Ayrıca müşteri hizmetlerini arayarak balın hangi arıcıdan alındığı bilgisine ulaşabiliyormuşuz. Günümüzde bala ne yazık ki glikoz şurubu ya da şeker şurubu katılıyor, arıcılar arılara antibiyotik veriyor bu da bala geçiyormuş. Balparmak'ın yaptığı 92 doğallık testinde tüm bu unsurların olup olmadığı araştırılıyormuş.

Peteği normalde arıların kendisi yapıyor, peteği doldurduktan sonra üstüne gelip kanatlarını çırparak üzerindeki suyu yok ediyorlarmış ve kendi salgıları ile peteği sırlıyorlarmış. Ne yazık ki günümüzde birçok arıcı arının petek yapmasını beklemeyip, balmumundan yapılmış temel petekler kullanıyormuş, bu nedenle petek balı yerine kavanoz balı tüketmemiz daha sağlıklıymış. Arılar çok sadıkmış, sabah hangi çiçeğe gittiyse akşama kadar aynı çiçeğe gidip bu çiçekten bal alırmış, normal bir arının ömrü birkaç ay olmasına rağmen, kovanında kalıp sadece arı sütü ile beslenen kraliçe arı 7 yıla kadar yaşayabilirmiş.
Çiçek balı polen ağırlıklıymış. Çam balı aslında çamdan değil, Marchalina hellenica ismindeki bir böceğin çam ağacına bıraktığı salgıyı arıların toplamasıyla elde ediliyormuş. Dünyadaki çam balının %92'si kendi ülkemizden; Marmaris ve Bodrum bölgelerinden çıkıyormuş. Çam balının antioksidan oranı yüksekmiş, ayrıca fonksiyonel özellikleri de çiçek balına göre bir tık daha yüksekmiş. Rengi çok koyu olan ve antioksidan seviyesi çok yüksek olan kestane balının ilaç gibi aç karnına bir kaşık alınması öneriliyormuş. 1 kovandan 15 gram arı sütü alınabiliyormuş. Eksi 18 derecede saklanması gereken arı sütü doğurganlığı ve bağışıklığı arttırıyormuş. Propolis kansere karşı kullanılan antibakteriyal özelliği olan bir ürünmüş. Propolisin bu özelliğinden yola çıkarak Balparmak Apiterazen ürününü geliştirmiş.
Tüm bu değerli bilgiler bizlere aktarıldıktan sonra laboratuvar ortamını inceledik ve daha sonra bal analizi yapmak üzere bu testin yapıldığı odaya alındık.
Hangi cins ve yöreye ait olduğunu bilmediğimiz balı tadarak renk, berraklık, yapışkanlık, kayganlık, koku ve tat gibi çeşitli faktörler açısından tattığımız balı değerlendirdik.
Test sonucunda Şemdinli (kod:792) ve Kayseri (kod:385) çiçek ballarının aroma profili ile kendi oluşturduğumuz tat profilini karşılaştırma imkanı bulduk.
Arılar Hakkında İlginç Bilgiler
* Kursağının nektar ile dolması için arının birçok çiçeği ziyaret etmesi gerekir. Küçük çiçeklerde bu sayı 1.500 dolayındadır.
* Bir arı 1 gram bal üretmek için ortalama olarak 240 km yol kat eder ve çiçekleri 30.000 kere ziyaret eder.
* 1 kg bal üretmek için bir arı kolonisi yılda 8 kg bal tüketir ve dünyanın çevresini 6 kez dolaşacak kadar uçar.
* Kovanda üç çeşit arı vardır; ana arı, erkek arı ve işçi arı. Her kovanda sadece bir tane ana arı bulunur. Erkek arının sayısı, kovana göre değişmekle birlikte sınırlıdır. Kovanda sayı bakımından en fazla olan işçi arılardır.
* İşçi arılar dişidir.
* Bir bal arısının ömrü sadece 4-5 haftadır ve hayatı boyunca sadece birkaç gram bal yapar.
* Kraliçe arının ömrü ise 5-7 yıl arasındadır.
* Larva döneminde, işçi arı ile kraliçe arı tamamen aynıdır. Dişi bir larva sadece arı sütü ile beslenirse bu larva on altı gün sonra kraliçe arı olur.
* Aynı larva arı sütü yerine ağırlıklı olarak bal ve polenle beslenirse 21 günde işçi arı olarak göreve başlar.
* Kraliçe arı, ömrü boyunca bir kez çiftleşir ve bir günde kendi ağırlığının iki katı yani yaklaşık 2000 yumurta üretir.
* Arı sütü; işçi arıların kraliçe arıyı ve yavruları beslemek için ürettiği değerli bir besindir. Arı sütü ile beslenen kraliçe arı olacak larvanın vücut ağırlığı 6 günde 1300 kat artar.
Ayrıca o gün Balparmak bünyesinden çıkmış 9 kitap olduğunu, polen ve propolis üzerine iki tane Tübitak çalışmalarının bulunduğunu öğrenmiş oldum. Benim için dolu dolu geçen, yepyeni bilgilerle donatıldığım ve daha önce hiç bulunmadığım bir Ar-Ge merkezini inceleme fırsatı bulabildiğim heyecan verici bir deneyim oldu. Tüm bu değerli bilgiler ve tüketicilere sağladıkları tüm bu sağlıklı koşullar için Balparmak'a çok teşekkür ederim.

4 yorum:

  1. Cok yararli bilgiler edindim,tesekkurler. Bu kadar emek karsiligi uretilen bali gel de ye simdi kolaysa :)

    YanıtlaSil
  2. Kafama takılan birşeydi.. Balparmak oğluma aldığım tek market balı. Ona bile biraz şüpheyle bakıyordum sevindim bu yazıya..çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. öğrendiklerini bizlerle paylaştığın için teşekkür ederim.1 gram balın ne kadarda kıymetli olduğunu gerçekten şifa olduğunu bir kez daha hatırlamış oldum. emeğine sağlık..mehtapAnk

    YanıtlaSil
  4. Harika bilgiler bunlar, neler öğrendik. İnsanların sürekli acaba gerçek bir bal mı yiyoruz düşüncesini akıllarından geçirdikleri şu dönemde güzel bir paylaşım oldu:)

    YanıtlaSil

Saygı sınırını aşmadığınız sürece tüm yorumlarınız yayınlanacaktır, teşekkürler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...